Wandelen

De Oase grenst aan de prachtige Amsterdamse Waterleidingduinen, ingang Oranjekom/Oase.

U kunt uw toegangskaart zowel bij De Oase, het bezoekerscentrum als online kopen.

Het gebied is geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Meer informatie over het gebied en alle activiteiten kunt u vinden op:
https://awd.waternet.nl/bezoek/

Pannenkoekenhuis De Oase

Pannenkoekenhuis De Oase, voorheen Uitspanning de Oase is gelegen aan de 1e Leijweg, die onderdeel uitmaakt van de oude noord-zuidverbinding over de binnenduinrand langs het veen. Uitspanning betekende vroeger niets meer en niets minder dan een gelegenheid waar je de paarden uit kon spannen en iets kon gebruiken. Anders dan de naam deed vermoeden is De Oase nooit echt een uitspanning geweest en is het gebruik van het pand als horeca-gelegenheid van recente datum.

Adamsstort

Het pand waar de Oase in gevestigd is, is een boerderij van het Zuid-hollands langhuistype met zomerhuis. Het dateert uit de jaren vijftig van de 19de eeuw. Door de vondst van bouwfragmenten, verbrande stenen en potscherven is het aannemelijk dat er op dezelfde plek een oudere boerderij heeft gestaan. Het land dat vroeger bij deze boerderij hoorde is nu in liet bezit van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het draagt nu de naam 'Adamsstort' aangezien het zand dat uit de Oranjekom en de kanalen vrijkwam op dit land gestort werd. Om uit te leggen hoe dit kwam even het volgende. De boerderij en het nabijgelegen Mariê'nduin waren beide eigendom van de familie van Lennep. De welbekende professor Jacob van Lennep ontwikkelde halverwege de vorige eeuw samen met een Engelse ingenieur een manier om schoon grondwater aan de duinen te onttrekken. Dit resulteerde in 1856 in de N.V. Duinwaterleidingmaatschappij. Voor deze waterwinning waren verzamelbekkens (Oranjekom) en kanalen nodig. En zodoende nam men het land van de boerderij in gebruik. Op de kaart van de Oranjekom en kanalen in de Duinwaterwinplaats uit 1852 is de kleine stip van de oude boerderij te zien.

Horeca-gelegenheid

In deze boerderij hebben verscheidene boerenfamilies gewoond met bekende namen als 'Van der Hulst' en 'Hulsebosch'. In de Tweede Wereldoorlog heeft het pand behoorlijk te lijden gehad van de inkwartiering van Georgische soldaten die werkzaam waren bij de Vl-raketinstallaties van de Duitsers. Na afloop van de oorlog is het huis nog twee jaar in gebruik geweest als boerderij, ondanks het feit dat er geen weiland bij hoorde. Het vee moest daarom helemaal naar de andere kant van Leyduin, zodat het boerenbedrijf technisch onmogelijk was. In 1947 werd de boerderij met een klein stuk grond verhuurd aan het echtpaar Hoogervorst. Mijnheer Hoogervorst had een kleine bollenkwekerij. Er kwamen in die tijd steeds meer mensen in de, inmiddels mijnvrij gemaakte, duinen wandelen en er ontstond behoefte aan een plek waar je koffie, thee of limonade kon drinken na de wandeling. Mevrouw Hoogervorst kleedde de oude koeienstal wat aan, zette er een kachel, stoelen en tafels in en gaf zo de aanzet tot een nieuwe functie van de boerderij: een horeca-gelegenheid. In 1980 overleed de Heer Hoogervorst en het pand kwam leeg te staan tot 1983. Toen kwam er eindelijk een nieuwe exploitant, de familie Kol. Zij verbouwden de horecagelegenheid tot een Pannenkoekenrestaurant.

Nieuwe start

“Uitspanning de Oase” is van 1983 tot 2020 geleid door de familie Kol. Nadat het restaurant bijna 6 maanden dicht is geweest hebben Danique en Ynze de onderneming overgenomen en de naam veranderd in “Pannenkoekenhuis de Oase”, want het is immers nooit echt een uitspanning geweest. Het blijft een gezellig en authentiek pannenkoekenhuis voor jong en oud alleen is er een frisse wind doorheen gegaan!

Er is een leuke speeltuin op het buiten terrein aanwezig en op de koude dagen kan er uiteraard binnen gespeeld worden, in de kinderhoek. Ook is er voor de koude dagen een gedeeltelijk verwarmd terras waar u in alle rust van bijvoorbeeld een heerlijke warme Chocomel en een pannenkoek kunt genieten.

Wij bereiden onze pannenkoeken volgens ons eigen geheim recept met verse scharreleieren van de boer. Uiteraard hebben wij voor de mensen met een gluten- en of lactoseallergie, ook opties.

Wilt u vooraf weten wat u allemaal bij ons kunt bestellen? Neem dan alvast een kijkje op onze menukaart of laat u ter plaatse verrassen op deze prachtige plek aan de Amsterdamse waterleidingduinen.